2010. augusztus 18., szerda

Gyerekszem-Mûhelytitkok2


Rendhagyó módon most a fenti címet (Gyerekszem) viselô egészen friss könyvrôl szeretnék írni néhány mondatban. S, hogy mennyire friss? Nyomdába még csak ezután kerül majd.
Úgy éreztem azonban, hogy már a kézzel fogható, kötött-fûzött, szagolható, tapintható végeredményt megelôzve érdemes pár izgalmas és fontos tudnivalót elárulnom róla!

Szerzô: Ivády Gábor-Ivády Zsombor
Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2010

Terjedelem+illusztrációk: 72 oldal, full color :)

Betûtípus: AlphaFridge (kézzel átrajzolva is)

A könyv témája (a www.scolar.hu oldal ajánlójából):
„ A Gyerekszem sajátos gondolatfüzér, afféle modern versgyûjtemény – furcsa címe is kettõs értelemmel bír: egyrészt a gyerekek szemén keresztül láttatja a világot, a felnõttek és a gyermekek életét, másrészt pedig „gyerekké válok”, gyermekké „növekszem” azaz gyerekszem.

És ahogy a hátsó borítón olvasható:
„Gondolatkák kicsiknek és nagyoknak...
- a kicsitôl és a nagytól”

Azaz az ajánlott életkor kb 4 évestôl 100-ig.

És ez utóbbi nagyon fontos tényezô (korosztály) határozta meg a könyv illusztrációinak stílusát, eszköz használatát, tipográfiáját és humorát.
A Friss tinta! - hoz hasonlóan két kölönbözô eszköz találkozik itt de az akrilt ezúttal pasztellrajzok egészítik ki. A gondolatok kapcsán pedig a képregényekbôl jól ismert gondolatbuborékok is megjelennek egy sajátos ízt kölcsönözve ezzel a kötet hangulatának.
Zsombor - a fôszereplô - változatos, sokféle külalakban szól hozzánk: hol Superman-ként, hol egy tekilás-poszter reklámarcaként hol pedig egy robot testébe bújva de mindig felismerhetô marad két égnek álló, ”rosszcsontos” hajtincsérôl vagy épp antennájáról, ahogy édesapja is (Gábor) jellegzetes körszakálláról. És most már tudjátok, ki ül a borítón látható repülôgépben, ugye? :) Akirôl természetesen kiderül a könyvet olvasva, hogy repülôgépet is tud vezetni nem csak autót!
Az illusztrációkból pedig már láthattatok néhányat itt a blogon, a könyv minden értelembe vett esszenciáját azonban csak lapozgatás által lehet megízlelni, mert olyan mint egy 7 hónapig érlelt, rafináltan fûszerezett aszalt gyümölcs utóízekkel...
Én édes szájú vagyok... remélem Ti is! :)

8 megjegyzés:

 1. mi is! várjuk is nagyon iss! :))

  VálaszTörlés
 2. mi az hogy! nyamm...

  VálaszTörlés
 3. hűűű! már alig bírom... tényleg!

  VálaszTörlés
 4. Ez nagyon jól hangzik! :) Várom, hogy kézbe vehessem.

  VálaszTörlés
 5. :) Én is! Ígérem, amint elnyerte kézzel fogható formáját jelentkezem!

  VálaszTörlés
 6. Tudod, kedves Mari, igazán nagy tisztelőd vagyok, és szeretem a munkáidat. Bevallom, kicsit el kezdtem sárgulni...nem tudom milyen egy napod, boldog embernek tartod e magad, és ilyesmik...de azért azt szeretném tudni, ha valaki ilyen tálentummal van megáldva, az is szokott néha másokra kicsit irigykedni? Van úgy hogy azt érzed, de szeretnék, így rajzolni,táncolni, bukfencezni tudni?

  VálaszTörlés
 7. Hajjaj kedves Ág! Nagyon is!!! :)Pedig azt csinálhatom amit a legjobban szeretek (fantasztikus családom rengeteg segítségének köszönhetôen)...mégis világ életemben polihisztor szerettem volna lenni!:)

  VálaszTörlés
 8. Igen, vonzó a megszámlálhatatlan tudományok ismerete, de mérhetetlen maximalizmusomat figyelembe véve, azt hiszem nem érném be, csak egy polihisztor géniusz titulussal;))
  Köszönöm válaszod és további szép sikereket!

  VálaszTörlés

Translate