2010. május 20., csütörtök

Műhelytitkok/Secrets Of My Workshop


Mesék az élet csodáiról
Ezt a címet viseli az a mesekönyv melyet a Reader's Digest kiadó felkérésére illusztráltam és terveztem meg 2005-ben.
A könyvben található eredetmondákat, népmeséket Boldizsár Ildikó mesekutató gyűjtötte össze 4 téma köré csoportosítva: Teremtés, Bátorság, Bölcsesség, Szerelem.
23 különböző nép meséi ezek így hát a vázlatolást megelőző kutató munka is tovább tartott kicsit mint más könyveim esetében...s, mivel az alábbi népek, népcsoportok hagyományait, népművészetét kellett áttanulmányoznom: Nyenyec, Votják, Magyar, Germán, Indiai, Indonéz, Afrikai, Fülöp-szigeteki, Burját, Breton, Tatár, Szibériai, Szicíliai, Arab, Román, Török, az Olasz, Tuvai, Perzsa, Finn, Norvég, Görög, Spanyol, utam a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum könyvtárába vezetett. Hamarosan rengeteg, fantasztikus és izgalmas könyv tornyosult előttem az asztalon kikölcsönözni azonban nem lehetett őket... csak fénymásolni, azt is fekete-fehérben. Szóval, minden másolatot tele firkáltam, az öltözetek, tárgyak színeinek feljegyzésével.
A 23 különböző nép kutatási anyaga végül megtöltött egy dossziét. Kezdődhetett a munka! Ez az anyag egyébként nagy segítségemre volt a későbbiekben amikor pl. autentikus ruhaminták megfestése következett...
Hogy legyen egy egységes kerete a könyvnek, azt találtam ki, minden mese kap egy kezdő- és egy végeképet, illetve, hogy a 4 nagy fejezetet egy-egy dupla oldalas kifutó illusztráció választja majd el egymástól.
Egyszerre 8 rajztáblán festettem, smire a könyv végére értem elkészült a 150 db illusztráció.
A betűtípust illetően a Berkeley-re esett a választás. Finom metszésű, talpas betű ami úgy éreztem, elegáns ellentéte és egyben megfelelő párja az akrillal készült képeknek.
A könyvet egyébként Franciaországban nyomták nem is egy próbanyomás után, ugyanis ha jól emlékszem többféle módszert is kipróbáltak, hogy a legszebb minőséget azaz az eredetihez legközelebb álló végeredményt érjék el. Szerintem sikerült! :)

5 megjegyzés:

  1. nekem ez volt az első TAKÁCS MARI-élményem :))))))
    fantasztikus könyv, látszik rajta a sok munka, igényesség!

    VálaszTörlés
  2. Egyike az elsőknek a TakácsMari gyűjteményemben, nagyon szeretem és lenyűgöző volt olvasni a hogyan s mikéntjét.

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm Zoli! :)
    Egyébként az utána következő Friss tinta! is hasonlóan szép feladat volt...:) Majd arról is írok bővebben!

    VálaszTörlés
  4. Megtisztelő Írisz, hogy ott van a polcon! Annál is inkább mivel elég drága könyvről van szó... sajnos...
    A "hogyan s miként"-ekről pedig nagyon szívesen írok, ha izgalmasnak találjátok. :)

    VálaszTörlés
  5. Karácsonyra kaptam, valaki olyantól, aki igazán tudta, hogy minek fogok örülni :), tényleg nagyon szeretem. A műhelytitkokra pedig, mint bármi másra, mindig kíváncsiak vagyunk! :)

    VálaszTörlés

Translate